Bolton — Drukwerk, uniek als een vingerafdruk

Afwerking

AFWERKINGSMOGELIJKHEDEN

Pregen of blinddrukken

Met een drukvorm wordt het gewenste reliëf aangebracht in de drager (papier, karton of kunststof) waarop gedrukt wordt.

Stansen of kappen

Als bepaalde delen uit het drukwerk verwijderd moeten worden, wordt een kapvorm gebruikt. Enkele toepassingen: kaftjes met flappen, verpakkingsdozen, tabbladen...

Ritsen

Dit is ‘snijden tussen vlees en vel', of kappen tot halverwege de drukdrager. Toepassing: bij stickers.

Rillen of biegen

Een voorvouwlijn (ook ril genoemd) wordt aangebracht in zwaardere papiersoorten om het vouwen of plooien te vergemakkelijken.

Perforeren

Dit is het aanbrengen van een scheurlijn in papier.

Boren

Gaten worden geboord, bijvoorbeeld in papier voor ringmappen.

Thermodruk (inktreliëf of emaildruk)

Op de niet gedroogde inkt in offset wordt harspoeder gestrooid. De drukdrager wordt daarna in een oven verwarmd. Onder invloed van de hoge temperatuur zwelt de bedrukking.

Vernissen

Vernis wordt als een drukinkt op papier aangebracht om het te beschermen tegen schuren, vingerafdrukken en vocht, om metaalinkten te hechten of om het drukwerk meer uitstraling te geven. De meeste papiersoorten kunnen worden vernist.

Zeefdrukvernis

Er is keuze tussen glanzend of mat zeefdrukvernis. Dit kan gedeeltelijk worden aangebracht om details te accentueren, en pigment kan worden toegevoegd. Erg duur en daarom enkel geschikt voor kleine oplagen.

Offsetvernis

U kunt kiezen tussen discreet glanzend of mat offsetvernis. Dit kan gedeeltelijk worden aangebracht om details te accentueren, en pigment kan worden toegevoegd. Vergeelt, en geeft geur af (niet geschikt voor voeding)

Dispersievernis

Dispersievernis zorgt voor een goede bescherming tegen schuren, is geurloos (geschikt voor voeding) en niet geschikt voor lokaal gebruik.

UV-vernis

UV-vernis heeft eeen zeer hoge glans. Het is een erg harde vernis die lokaal kan worden aangebracht om details te accentueren. UV-vernis geeft sterke geur af, is niet geschikt voor vouwen en niet voor alle papiersoorten en inktsoorten geschikt (kleurpigmenten kunnen soms verkleuren).

Lamineren

Laminaat is een plasticfolie die op droog drukwerk wordt gelijmd om het papier te beschermen tegen scheuren, beschadigingen en weersinvloeden. Er is matte of glanzende folie. Het papier moet glad zijn, en mag niet meer wegen dan 120 tot 500 gr/m².

FTP Zone

Quick links

Actie van de maand

Bolton | Bauwenplaats 17, 9300 Aalst | T: +32(0)53 77 75 70 | patrick@bolton.be